Kulisy wyjątkowego projektu w Vectorworks dla 9Degrees Architecture: Centrum dla dzieci w Rijnvliet | designexpress

Kulisy wyjątkowego projektu w Vectorworks dla 9Degrees Architecture: Centrum dla dzieci w Rijnvliet

30 Wrzesień 2021

Holendersko-niemiecka firma architektoniczna 9Degrees Architecture przeszła na Vectorworks w 2017 roku. „Po wielu latach pracy w oprogramowaniu, które było nieporęczne i mało elastyczne, nadszedł czas na coś innego. Dzięki Vectorworks udało nam się zwiększyć efektywność i płynność komunikacji między partnerami” – mówi Wilbert Steenhuis, architekt z firmy 9Degrees Architecture.

kindcentrum_rijnvliet
© Zdjęcie: Archimage, Hamburg

Dla architektów z 9Degrees Architecture decyzja o zmianie oprogramowania była bardzo logiczna i uzasadniona biznesowo. „Pracowałem z Vectorworks w mojej poprzedniej pracy i wiedziałem, że będzie to ogromne wsparcie w naszych procesach projektowania. Gdy okazało się, że w 9Degrees jest jeszcze kilku innych pracowników z doświadczeniem w Vectorworks, nie wahaliśmy się długo z decyzją o zmianie” – mówi Wilbert. Cały proces zmiany przebiegł bardzo sprawnie. Początkowo cały zespół używał oprogramowania Vectorworks głównie do projektów 2D, podczas gdy teraz prawie wszystko opracowuje się w 3D.

Chcemy używać Vectorworks nie tylko do 2D, ale także do 3D i BIM
Wilbert Steenhuis
negen graden architectuur
kindcentrum_rijnvliet_interior
© Zdjęcie: Archimage, Hamburg

Projekt centrum dla dzieci w Rijnvliet jest pierwszym, który został wykonany w całości w Vectorworks. Wilbert mówi: „To był czysty przypadek. Wraz z pięcioma innymi agencjami znaleźliśmy się w finale konkursu przetargowego, a krótko po prezentacji dowiedzieliśmy się, że wygraliśmy to zlecenie. W tym czasie dopiero co przeszliśmy na Vectorworks i postanowiliśmy, że opracujemy ten projekt w całości w Vectorworks, co okazało się strzałem w dziesiątkę”.

Dzięki Vectorworks możemy łatwo przełączać się między 2D i 3D, ale co najważniejsze, mamy dużą swobodę projektowania
Wilbert Steenhuis
negen graden architectuur

Neutralne energetycznie centrum dla dzieci

Centrum dla dzieci w Rijnvliet znajduje się w nowej „jadalnej” dzielnicy mieszkaniowej w Utrecht (Holandia), gdzie wszystkie rośliny i drzewa produkują żywność: dla innych roślin i drzew, zwierząt, mieszkańców i gości miasta. Okolica graniczy również z tak zwanym lasem żywnościowym. Jednym z kluczowych wymogów projektu było zaprojektowanie centrum tak, aby było neutralne energetycznie. Nie stanowiło to problemu dla firmy 9Degrees, która ceni sobie funkcjonalną, nowoczesną i ekologiczną architekturę. W trakcie procesu projektowania specjaliści 9Degrees opracowali integralny pakiet środków architektonicznych i instalacyjnych. Zastosowano na przykład przegrody zewnętrzne budynku, które charakteryzują się wysoką wartością izolacyjną, oraz zamontowano potrójne szyby, które zostały połączone z regulowanymi żaluzjami przeciwsłonecznymi.

Kindcentrum_rijnvliet_drone
© Zdjęcie: Archimage, Hamburg
Jesteśmy szczególnie zadowoleni z połączenia pomiędzy dzielnicą a lasem żywności, które tworzy szczególną dynamikę otoczenia
Wilbert Steenhuis
negen graden architectuur

Projektanci 9Degrees starają się angażować wszystkich użytkowników obiektów w swoje projekty. Udaje im się to dzięki przeprowadzaniu z nimi dialogów dotyczących ich indywidualnego wyobrażenia na temat budynku oraz poprzez organizowanie dedykowanych warsztatów. 

„W przypadku projektu Rijnvliet prosiliśmy użytkowników o układanie różnego rozmiaru bloków w stosy i konstrukcje. Teren pod ten projekt był dość ograniczony, a trzeba było na nim rozplanować wiele elementów. Na przykład oprócz szkoły musiało się znaleźć miejsce na świetlicę i publiczną salę gimnastyczną. Podczas warsztatów użytkownicy poprzez układanie klocków mieli możliwość doświadczenia wyzwań związanych z rozmieszczeniem poszczególnych obiektów. Dzięki wspólnym wysiłkom udało się ułożyć wszystkie elementy układanki i uzyskać efekt końcowy, który zachwycił wszystkich zaangażowanych”.